جراحی آندوسکوپی سینوس یکی از نوین ترین روش های جراحی بینی در ناحیه سینوس ها می باشد که با انجام آن می توان مشکلاتی همچون سینوزیت مزمن را درمان کرد. در روش های قدیمی بافت های آسیب دیده با احتیاط زیاد برداشته شده و پزشک اقدام به ایجاد مسیرهایی به منظور خالی کردن مواد عفونی درون سینوس ها و حفره های سینوسی می نمود، امروزه و با پیشرفت علم پزشکی و تکنولوی پزشک از تجهیزات مدرن و مجهزتری برای خالی نمودن عفونت های درون بینی بهره می گیرد. در این مقاله از سایت دکتر مجتبی میرزاده بهترین و متبحر ترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی تهران قصد داریم در رابطه با این نوع عمل جراحی و مزایای آن صحبت کنیم.
برای انجام جراحی آندوسکوپی سینوس نیازی به ایجاد برش در قسمت های خارجی نبوده و در نتیجه کمتر شاهد خونریزی، کبودی و تورم در پی انجام این روش هستیم همچنین باید گفت که در عمل آندوسکوپی بینی و سینوس نیازی به بیهوش کردن بیمار نیست. در این روش پزشک میله ای نازک و باریک که دارای دوربین است را وارد بینی کرده و به این ترتیب قادر به دیدن تصاویر بزرگنمایی شده از دریچه دوربین آندوسکوپ بوده و می تواند به درمان مواردی همچون پولیپ بینی پرداخته و مشکل انسداد بینی را برطرف کند. مسدود شدن سینوس ها بیشتر در اثر سینوزیت اتفاق می افتد که به موجب آن غشاهای مخاطی متورم می شوند و ممکن است فرد دچار اختلالات تنفسی، درد و ترشح بیش از اندازه شود.
سینوس ها در کجا قرار دارند؟
بیشتر افراد در مجموع در هر طرف صورت خود 8 سینوس دارند که عبارتنداز:
- سینوس های غربالی که در میان چشم ها قرار دارند.
- سینوس های فک بالا که در گونه ها جای گرفته اند.
- سینوس اسفنوئید که به طور تقریبی در مرکز سر قرار گرفته است.
امکان دارد سینوزیت موجب درگیری یک یا چند سینوس بیمار شده باشد که این موضوع با معاینه پزشک و انجام سی تی اسکن مشخص خواهد شد.
انیمیشن نحوه انجام عمل جراحی آندوسکوپی سینوس و بینی
کاربردهای جراحی آندوسکوپی سینوس
این جراحی کاربردهای متعددی دارد که تعدادی از آن ها را در ادامه آورده ایم:
- درمان انسداد مجاری اشکی
- درمان سینوزیت
- برطرف کردن پولیپ دماغ
- درمان انحراف بینی
- درمان تومورهای غیرسرطانی و سرطانی
- جراحی شاخک های بینی
- درمان نشت مایع مغزی به درون بینی
همچنین باید بگوییم آندوسکوپی امکاناتی همچون دسترسی به بخش هایی از مغز و غده هیپوفیز را در اختیار متخصصین مغز و اعصاب قرار می دهد.
مزایای این تکنیک
- به دلیل اینکه این جراحی با ایجاد برش همراه نیست لذا فرد دچار عارضه اسکار و درد نخواهد شد.
- دوران نقاهت آن بسیار کوتاه می باشد.
- هزینه انجام آن بالا نیست.
فیلم جراحی خارج کردن باتری از بینی توسط آندوسکوپ در یزد
مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی سینوس
در ذیل به مواردی اشاره نموده ایم که انجام و رعایت آن ها در حاصل شدن بهترین نتایج از این عمل جراحی بسیار موثر هستند:
- از محلول آب و نمک بینی استفاده کنید: بعد از جراحی، هر 2 تا 3 ساعت یکبار از اسپری افشانه ای محلول آب و نمک بینی استفاده کنید. با این کار بعد از جراحی احساس بسیار بهتری خواهید داشت. اسپری های ذکر شده داروهایی هستند که نیاز به نسخه نداشته و به راحتی می توانید آن ها را از هر داروخانه ای تهیه کنید.
- شستشوی سینوس ها : با بهره گیری از کیت های شستشوی سینوس ، حدود 2 روز بعد از جراحی شروع به شستشوی سینوس های خود کنید. حداقل 2 بار در روز این عمل را انجام دهید. نحوه صحیح انجام این شستشو توسط پرستار یا پزشک به شما آموزش داده خواهد شد. در صورتی که پیش تر این کار را انجام نداده باشید ممکن است به نظرتان عجیب برسد. اما برای شما بسیار آرامش بخش و تسکین دهنده خواهد بود زیرا موجب پاک شدن چیزهای باقی مانده از سینوس ها می شود. به طور معمول طی چند روز ابتدایی پس از جراحی آندوسکوپی سینوس در یزد یا دیگر شهر های ایران ، با ترشحات خونی از بینی بعد از جراحی مواجه خواهید شد. انجام این کار تاثیر بسیار زیاد در دستیابی به نتایج رضایت بخش از این جراحی دارد.
- هنگام عطسه و سرفه کردن دهان خود را باز کنید.
- به هیچ عنوان اقدام به خوردن غذاهای تند و داغ نکنید.
- برای نوشیدن نوشیدنی خود از نی بهره نگیرید.
چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت؟
طبق گفته های بهترین دکتر جراحی آندوسکوپی سینوس یزد ، در صورت مشاهده موارد زیر سریعا با پزشک خود تماس بگیرید و او را در جریان تمامی اتفاقات قرار دهید.
- در صورتی که تب تان بالای 37 درجه سانتی گراد باشد.
- اگر طی 1 هفته ابتدایی بعد از جراحی، به طور پیوسته ترشحات آبکی شفاف داشته باشید.
- چنانچه چشمان تان ورم کرده یا تغییرات ناگهانی در بینی داشته باشید.
- خونریزی پیوسته و سریع، گرفتگی گردن، سردرد و اسهال شدید از دیگر مواردی هستند که در صورت بروز آن ها باید با پزشک تان تماس حاصل کنید.
نحوه انجام آندوسکوپی بینی و سینوس
همانطور که می دانید یکی از روش های موثر و مناسب برای درمان سینوزیت مزمن و مقاوم به درمان انجام جراحی آندوسکوپی سینوس و بینی در یزد یا دیگر شهر های ایران می باشد. روش انجام این پروسه به این شکل است که یک لوله باریک که اندوسکوپ نام دارد از طریق سوراخ های بینی وارد سینوس ها می شود. بر سر این وسیله یک دوربین بسیار کوچک مینیاتوری بوده که این امکان را به جراح و متخصص گوش و حلق و بینی می دهد تا بتواند درون بینی و سینوس ها را با وضوح و دقت بسیار بالایی ببیند. بعد از بررسی و تشخیص علت گرفتگی مجاری تنفسی نیز می توان اقدام به برداشتن بافت های آسیب دیده کرد. زمانی که گرفتگی های سینوسی و بینی برطرف می شوند ، این مضوع باعث می شود ترشحاتی که باعث ایجاد التهاب شده است به راحتی تخلیه شوند تا مشکلی به وجود نیاورند.
در این تکنیک بر روی بینی و صورت هیچ برشی به وجود نخواهد آمد و می توان این مسئله را یکی از نکات مثبت این نوع عمل جراحی در نظر گرفت. جراحی آندوسکوپی سینوس در یزد با تطریق بی حسی موضوعی یا بیهوشی عمومی با توجه به شرایط بیمار انجام می شود. در بی حسی موضعی تنها حفره سینوسی و بینی فرد بی حس می گردد و بیمار در طول این پروسه هوشیار می باشد در حالی که در تکنیک بیهوشی عمومی بیمار به خوابی عمیق فرو می رود و هیچ اتفاقی را متوجه نمی شود.
به طور کلی بر روی صورت ما انسان ها 8 سینوس وجود دارد که در قسمت های مختلفی از صورت قرار دارند. اغلب بیماران در هر سمت از چهره خود 4 سینوس دارند که شامل سینوس اتموئید ، پیشانی ، اسفنوید ، ماکسیلاری می باشد که می توان با انجام عمل جراحی آن ها را درمان کرد.