گره تیروئید چیست؟
گره تیروئید که در اصطلاح به آن ندول تیروئید گفته می شود، عارضه ای است که به موجب آن توده های سلولی در غده تیروئید رشد می نمایند؛ ندول های تیروئید در برخی موارد حتی با لمس گردن نیز قابل تشخیص هستند.
انواع گره های تیروئید
ندول های منفرد تیروئید به طور معمول در یکی از 4 دسته ذیل قرار می گیرند:
- آدنوم یا تومورهای منحط خوش خیم
- کیست های حاوی مایع
- تومورهای بدخیم که میزان آن ها بسیار کم می باشد.
- تومورهای خوش خیم که به آرامی در حال رشد هستند.
- از آنجایی که سایر قسمت های غده تیروئید مشکلی نداشته و سالم هستند لذا در صورت وجود این گره ها عملکرد طبیعی تیروئید کماکان نرمال بوده و فرد به پر کاری یا کم کاری تیروئید ابتلا نخواهد داشت.
علل ایجاد ندول های تیروئید چیست؟
از جمله عوامل متعددی که می توانند منجر به ایجاد ندول های تیروئید شوند می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- کیست های تیروئید : این حالت هنگامی که یک آدنوم شروع به تحلیل رفتن نماید اتفاق می افتد.
- کمبود ید : ید برای تولید هورمون های تیروئیدی و توسط غده تیروئید استفاده می شود ولی پایین بودن سطح آن قادر به ایجاد ندول های تیروئید می باشد. با این حال بروز ندول تیروئید بر اثر کمبود ید چندان شایع نیست.
- التهاب مزمن تیروئید : وجود برخی بیماری های زمینه ای همچون بیماری هاشیموتو در ایجاد التهاب در غده تیروئید موثر است. این حالت به طور معمول با کم کاری تیروئید مرتبط می باشد.
- رشد بیش از اندازه بافت تیروئید : علت دقیق رشد بیش از حد بافت تیروئید مشخص نیست ولی می توان این موضوع را به عنوان یکی از علل به وجود آمدن ندول های تیروئید معرفی نمود.
- سرطان تیروئید : تنها درصد بسیار کمی از ندول های تیروئید سرطانی هستند. بهتر است به ندول های بزرگ که منجر به بروز درد در افراد می شوند توجه بیشتری نشان داد.
- گواتر مولتی ندولار یا چند گره ای: غده تیروئید در این حالت و در اثر کمبود ید یا اختلال غده تیروئید بزرگ می شود.
علائم و نشانه های ندول های تیروئید
این ندول ها در بیشتر موارد نشانه ای نداشته و امکان دارد حتی بیمار متوجه وجود آن ها نیز نشود.
به طور کلی باید بگوییم که ندول های کوچک فاقد علامت هستند در حالیکه ندول های بزرگ تر قابل لمس بوده و امکان دارد در حین بلع غذا در فرد ایجاد احساس فشار یا ناراحتی نمایند.